نقش آنتی اکسیدان ها در پیشگیری از پیری زودرس .....
فرایند پیری پوست از درون آغاز شده و چروک در اثر اختلال در ساختار لایه درم به وجود می آید. وقتی کلاژن
و الاستین شکسته شده و میزان آن ها در پوست کاهش می یابد پوست به تدریج چروک می شود. عوامل خارجی که سبب شکسته شدن رشته های کلاژن می شوند (نور خورشید – استرس- بی خوابی – الکل – سیگار – آلودگی هوا ) همگی از طریق به وجود آوردن رادیکال های آزاد در پوست سبب پیری می شوند .
رادیکال های آزاد ذراتی هستند که در اثر تاثیر عوامل خارجی در پوست ایجاد شده و با هجوم به درم سبب تخریب اجزای درم می شوند شامل کلاژن ، الاستین ، ماده زمینه ای گلیکوزآمینوگلیکان .
بر اثر تابش نور خورشید مولکول ها پر انرژی شده ، از حالت پایدار خارج شده و رادیکال های آزاد تشکیل می شوند که برای رسیدن به پایداری به اجزای اصلی درم هجوم می آورند . مهم ترین عامل خارجی که موجب ایجاد رادیکال های آزاد می گردد نور خورشید است . بنابراین اولین سد دفاعی در برابر پرتوهای مضر خورشید استفاده از فراورده های ضد آفتاب می باشد. ولی ضد آفتاب به تنهایی نمی تواند از ایجاد رادیکال های آزاد جلوگیری کند لذا از ترکیبات موضعی و خوراکی آنتی اکسیدان (ضد رادیکال آزاد) استفاده می شود تا میزان آسیب ناشی از آن ها کاهش یابد. به موادی ضد رادیکال آزاد گفته می شود که دارای مولکول های بسیار پایدار باشند و بتوانند رادیکال های آزاد را پایدار کنند بدون آن که خودشان ناپایدار شوند . به طور طبیعی تعدادی از این موارد در بدن تولید می شود ولی قسمت عمده آن ها به وسیله ویتامین ها و مواد معدنی و میوه ها و سبزیجات تامین می گردد.
آنتی اکسیدان های شناخته شده شامل ویتامین C ،ویتامینE، سلنیوم - Q10- لیکوفنس و GS-GRAPE SE(هسته انگور) می باشند. لیکوفنس آنتی اکسیدان فوق العاده قوی است که در عصاره گوجه فرنگی رسیده وجود داشته و خاصیت آنتی اکسیدانی آن 100 برابر ویتامین E است . آنتی اکسیدانی که در عصاره هسته انگور موجود است نیز 50 برابر ویتامین E و 20 برابر ویتامین C خاصیت آنتی اکسیدانی دارد .
امروزه کارخانجات دارویی با استفاده از این ترکیبات و با استفاده از منابع اصلی آنها یعنی میوه ها و سبزیجات و گیاهان قرص های آنتی اکسیدان با خاصیت ضد چروک و ضد سرطان تولید کرده اند که بتوانند تا حدودی جلوی پیدایش رادیکال های آزاد را بگیرند .