تاریخ : شنبه 6 مهر 1392
کد 120

پیشگیری از آکنه با تغذیه گیاهی

آکنه متداول ترین بیماری پوستی در آمریکا است . حدود 85 درصد از مردم در جهان در دوران نوجوانی خود آکنه را تجربه کرده اند

اما آکنه می تواند در هر سنی بروز کند . آکنه فقط یک جوش ساده نیست و می تواند آثار زخم دائمی در پوست بر جای بگذارد و در بسیاری از افراد ( حتی اگر شدید هم نباشد ) می تواند تاثیراتی جدی بر کیفیت زندگی داشته باشد و باعث کاهش اعتماد بنفس ، کناره گیری کردن از اجتماعات و موقعیت های اجتماعی ، اضطراب ، نگرانی و افسردگی شود .

چه چیزی باعث به وجود آمدن آکنه می شود ؟
چهار عامل اساسی و عمده برای آکنه وجود دارد : تولید بیش از حد چربی توسط پوست ، تقسیم بیش از حد سلول های پوست ( تکثیر بیش از حد) ، باکتری و التهاب .
جوش یا ضایعه ی پوستی وقتی به وجود می آید که منفذ پوست با چربی یا سلول های مرده ی پوست مسدود می شود . معمولا این سلول های مرده به آسانی از روی پوست می ریزند و روی پوست نمی مانند اما اگر چربی زیادی تولید شود ، سلول های مرده می توانند به هم بچسبند و در داخل منافذ پوست گیر کنند . باکتری هم در ایجاد آکنه نقش دارد ، آنها می توانند رشد کنند و داخل منفذ های پوست تکثیر شوند و نتیجه آن واکنشی التهابی خواهد بود .

آیا واقعا آن چه ما می خوریم در بروز آکنه تاثیر دارد ؟
در طی سال ها پزشکان به طور علنی اظهار می کردند که رژیم غذایی هیچ ارتباطی به آکنه ندارد. این نشانگر ناآگاهی پزشکان نسبت به تغذیه و بی تجربه گی آن ها در درمان بیماری ها به روش رژیم های غذایی برتر و ممتاز می باشد . مطالعات علمی ثابت کرده است که رژیم غذایی بسیار مهم است چون هر چیزی که ما می خوریم می تواند بر هورمون هایی که به عوامل ایجاد آکنه مثل تولید چربی توسط پوست ، تکثیر بیش از و التهاب کمک می کنند ، تاثیر بگذارد . فاکتورهای غذایی که باعث توسعه ی آکنه می شوند و به طور وسیع مورد مطالعه قرار گرفته اند ، محصولات لبنی و غذا هایی هستند که گلوکز خون را بیشتر و سریع تر افزایش می دهد . این فاکتور ها بر بر روی هورمون ها تاثیر گذاشته و عوامل التهابی وسعت و شدت آکنه را افزایش می دهند .

(IGF-1) هورمونی مهم که بر روی آکنه تاثیر می گذارد::
تاثیرت هورمونی که روی سطوح فاکتور 1 (IGF-1) رشد انسولین تاثیر می گذارند ، پاسخ سوالات ما هستند . بالا بردن سطوح فاکتور1 منجر به تغییر در ظاهر ژن شده و باعث بروز التهاب ، تغییرات هورمونی ، افزایش تولید چربی و پیشرفت در زخم های آکنه می شود . پروتئین جذب شده در بدن ( مخصوصا پروتئین به دست آمده از محصولات لبنی ) عامل اصلی در تعیین گردش سطوح فاکتور1 است .

محصولات لبنی
چشم انداز یک مطالعه ی سه ساله بر روی دختران 9 الی 15 سال مشخص کرد که دخترانی که در روز 2 لیوان یا بیش از دو لیوان شیر مصرف می کنند حدود 20 درصد افزایش در شیوع آکنه دارند در مقایسه با دخترانی که در یک هفته کمتر از یک لیوان شیر می خورند . این مطلب در مورد شیر های کم چرب و شیرهایی که خامه ی آن ها گرفته شده ، نیز صدق می کند . تحقیقات یکسان ارتباط مشابهی را در پسرانی که شیر بدون خامه ( شیر با پروتئین بالا) می نوشند ، پیدا کرده اند .
حال آنکه استفاده از شیرهای گیاهی مثل بادام و سویا این درصد را در حد بسیارقابل توجهی پایین آورده بود.
به علاوه در مطالعه ی سلامت پرستاران ، مصرف محصولات لبنی در دوران دبیرستان با بروز آکنه در دوران نوجوانی خانم ها مرتبط بوده است .

غذاهایی که گلوکز خون را افزایش می دهند
Glycemic load (GL میزانی است مربوط به تاثیر غذاهای مشخص روی سطوح گلوکز خون . غذاهایی که گلوکز خون را افزایش می دهند مانند کربوهیدرات های تصفیه شده ، خارهای خطرناکی در گلوکز خون تولید می کند که منجر به افزایش سطوح انسولین درخون می شود که این امر به بیماری دیابت ، بیماری های قلبی و انواع سرطان ها کمک می کند . انسولین بالا نه تنها التهاب را افزایش می دهد بلکه سطوح فاکتور 1 را نیز بالا می برد که سهم زیادی در بروز آکنه دارد . در چندین مطالعه نشان داده شده است که غذاهایی که گلوکز خون را افزایش نمی دهند ، علائم و آثار آکنه را بهبود می بخشند و تولید چربی پوست را کاهش می دهند .
آبمیوه های بسته بندی شده یا کنسرو شده،لبنیات و بخصوص شیر،شیرینی جات،کلوچه و کیک های صنعتی، انواع ساندویج ،پیتزا،برگر و... همگی باعث افزایش میزان گلوکز خون می شوند.

برنامه های غذایی گیاهی بهترین راه جلوگیری از آکنه و بیمار های دیگر می باشند ::
ترازهای خونی از روی ، کاروتن ها و ویتانین E در افراد مبتلا به آکنه در مقایسه با سایر افراد پایینتر است ، دستیابی به ریز مغذی ها به میزان کافی و مناسب در برنامه های غذایی می تواند به جلوگیری از آکنه کمک کند . کاروتن ها به وفور در سبزیجات سبز و نارنجی رنگ وجود دارند و ویتامین E در آجیل ها و دانه های خوراکی فراوان است . کدو تنبل و شاه دانه سرشار از روی هستند .

دانستن خواص موجود در میوه ها و سبزیجات و منابع گیاهی و استفاده کافی و بموقع از آنها در برنامه های غذایی گیاهی مهمترین عامل حفظ سلامتی و شادابی و جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری ها می باشد.